Masterclass: De Pantone puzzel. Spotkleuren matchen van opmaak tot druk

pantone-online

In deze masterclass stellen we ons tot doel een objectieve analyse te maken van grafische productie met spotkleuren. Er is immers een gestandaardiseerd ‘framework’ voorhanden om spotkleuren van opmaak tot en met afdruk kwalitatief af te handelen. Laat je informeren en inspireren door domeinexperts.

De Pantone puzzel.

Pantone is een heel goed voorbeeld van hoe je succesvol een grafisch concept in de markt zet …

Het concept bestaat uit een set menginkten die worden gecombineerd met een kleurenwaaier. De ontwerper gebruikt deze om een indicatie te krijgen hoe de spotkleur eruitziet en met welke overeenkomstige kleurnummer hij de gekozen kleur in de opmaak kan verwerken. De inktleverancier gaat dan op basis van dit kleurnummer de drukkerij de juiste inkt bezorgen. Dit is over de jaren heen een succesvol basisconcept gebleken en heeft geleid tot een veelheid aan producten en diensten waaronder

  • Integratie van de Pantone-kleurbibliotheek in de standaard opmaaksoftware (Adobe producten)
  • Integratie in print-workflow systemen (o.a. digitale printers)
  • Recurrente distributie van de Pantone-kleurwaaier (moeten regelmatig vervangen worden)
  • Uitbreiding van de initiële Pantone-kleurwaaier met afgeleide kleuren voor drukprocessen met procesinkten, RGB-toepassingen en extended gamut printing.
  • Jaarlijkse verkiezing van “de Pantone-kleur van het jaar”
  • Continue uitbreiding van het aantal kleuren in de Pantone bibliotheek

Maar het Pantone-ecosysteem is vandaag de dag niet onbesproken!

Zo heeft Adobe besloten de Pantone-kleurbibliotheek niet langer in zijn digitale opmaaksoftware op te nemen en ook inktleveranciers staan kritisch tegenover de laatste update van de Pantone-kleurwaaier die gebruik maakt van nieuwe mengformuleringen.

De vraag stelt zich vandaag heel pertinent hoe je als stakeholder in de grafische productieketen best met deze evoluties kan omgaan?

9.00-12.00u: introductie steunkleuren (Fons Put – VIGC)

  • Kleuren benoemen
  • Kleurbibliotheken zelf samenstellen
  • De huisstijlgids voor brandowners bespreken
  • Reproductie van Pantone in verschillende processen (Spot, CMYK, Extended Gamut, …)
  • Standaardisatie
  • Kwaliteitscontrole

13.00-15.00: Domeinexperten uit design, toelevering en productie delen hun visie op het werken met spotkleuren.

Kostprijs

Kostprijs voor deelname: 405 EUR. VLAIO neemt 70% van de kosten voor van deze Masterclass voor haar rekening binnen het Industriepartnerschap Agoria-Sirris-VIGC. Er kan dus geen KMO-P gebruikt worden.

#industriepartnerschap #sterkondernemen

17 Vlaamse innovatiepartners, waarvan VIGC, slaan de handen in elkaar, onder leiding van Agoria en Sirris. Met de steun van Agentschap Innoveren & Ondernemen bieden ze een geïntegreerde dienstverlening aan om groei en innovatie in de Vlaamse industrie te stimuleren.

Dankzij de individuele en collectieve diensten van het industriepartnerschap kan u als Vlaams bedrijf rekenen op een schat aan expertise en jarenlange ervaring om uw technologische innovatie op te drijven in de 3 volgende thema’s : Digitalisering, Duurzaamheid &  Industrie 4.0.

Trainer:

Soort training

Aantal dagdelen

2

Prijs per deelnemer

€405

Lokatie

Online

Aanvangstijd

09:00

Datum

22-02-2024

Inschrijving

Met uw inschrijving gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden.